Întrebare

(8)
N-ajunge iataganul barbarei semilune,
A cărui plăgi fatale şi azi le mai simţim;
Acum se vâră cnuta în vetrele străbune,
Dar martor ne e Domnul că vii nu o primim.

(11)
Preoţi, cu crucea-n frunte căci oastea e creştină,
Deviza-i libertate şi scopul ei preasfânt.
Murim mai bine-n luptă, cu glorie deplină,
Decât să fim sclavi iarăşi în vechiul nost’pământ.

?

(ART 29.1)
Libertatea gândirii şi a opiniilor, precum şi libertatea credinţelor religioase nu pot fi îngradite sub nici o formă. Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinţă religioasă, contrare convingerilor sale.

(ART 30.7)
Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.

3 Responses to Întrebare

 1. Alex says:

  Bună observaţie.

  Inconsistenţe există în orice sistem, în fiecare zi pe ecrane apar inscripţii albe pe fon albastru – asta e Windows, proiectat de o armata de ingineri calificaţi.

  Religia e un sistem proiectat mult timp în urmă, când oamenii nici nu-şi închipuiau ce înseamnă sistem, ce înseamnă “criteriu de stabilitate” sau cum se poate de verificat cât de consistent este un sistem.

  Cu alte cuvinte, religia este (by design) un sistem inconsistent. E normal ca acolo să apară astfel de lacune.

  În acest caz ne arăţi un exemplu de nesincronizare dintre religie şi artă; şi unul dintre artă şi legislaţie. Trei domenii, în nici unul din ele nu activează ingineri care au fost antrenaţi cu seriozitate în activităţi de proiectare a sistemelor. Mai trebuie să adaug ceva? (-:

  Totuşi, cred că legislaţia se referă la afirmaţii care au un caracter oficial şi nu la artă. În aşa fel poţi ascunde mesajul tău în fabule sau folosind metafore. În acest exemplu mesajul este afişat în plain-text, dar e posibil să nu nimerească în vizorul oamenilor legii deoarece face parte dintr-un volum de poezii şi nu dintr-un press release a unui partid.

  Alternativă, legea a fost scrisă mult mai târziu decât versurile, deci e prea târziu să dai în judecată un poet care nu mai trăieşte.

  Alternativă, atât timp cât nu atacă nimeni creştinismul – scrieţi ce vreţi (favoritism).

  Hmm… mda.. câte lacune… cum de se mai ţine societatea asta? Avem nevoie de mai mulţi ingineri care să lucreze în domeniul legislativ şi artistic. De asemenea, ne trebuie mai mulţi ingineri care să se facă preoţi, pentru că acum codul nici măcar nu se compilează (-:

 2. Alex says:

  Avem o “pată de inconsistenţă” chiar pe faţa ţării (dacă aproximăm şi zicem că este şi imnul nostru chiar dacă la nivel politic suntem într-un alt stat). Acest fapt nu mă surprinde, argumentele aduse anterior oricum rămân valide.

  Acum va fi foarte greu de schimbat imnul, imaginează-ţi câte probleme de backwards compatibility vor apărea!

  p.s. acest bug nu mă face să-mi pierd din respectul faţă de patrie; oricum, nu pentru imn ţin la ea.

%d bloggers like this: